Pierogi z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa kucharek

    do smaku
  • olej

    do podsamżenia cebuli
  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • olej

    1/4 szklanki
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • warzywa

    2 torebki
  • kasza jęczmienna

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
FARSZ: Kaszę jęczmienną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą typu Vegeta i odstawiamy do przestygnięcia. CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
Krok 2 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Ciasto rozwałkowujemy na 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki.
Krok 3 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Na każdy krążek cista przy pomocy łyżeczki nakładamy porcje farszu.
Krok 4 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Zlepiamy brzegi formując pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 min, do czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Krok 5 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Pierogi można okrasić roztopionym masłem z bułką tartą lub smażoną cebulką. Pierożki wspaniale smakują z czerwonym barszczem lub podsmażone następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 10.03.2014 19:59
lubię taką wegetariańską wersję pierogów
Ada-Gaba 17.02.2014 13:08
nie robiłam jeszcze takich
dorotka0000025 31.12.2013 10:31
fajny obiadek
olkaaa 26.07.2013 07:40
bardzo lubię
jeta72 06.07.2013 23:41
smaczne :-)
gosia1988 05.07.2013 18:15
z kaszą jeszcze nie jadłam, ale chyba czas to zmienić :)
Róża1 13.06.2013 12:01
super pomysł:-)
pestka 26.05.2013 09:40
nie robiłam jeszcze takich pierożków
Ewelina38 20.04.2013 14:50
pierogi uwielbiam i to z każdym nadzieniem :)
Alex_M 19.03.2013 14:28
fajne pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat