Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    2 szklanki
  • Farsz:

  • kasza gryczana

    100 g
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1 sztuka
  • boczek

    100 pieczony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak się delikatnie zarumieni dorzucamy ugotowaną kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
Pierogi z kaszą gryczaną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

14.11.2012 20:46
fajnie, że pokazujesz, że pierogi nie są tylko z mięsem, serem czy kapustą i grzybami. To także farsz dyniowy, farsz gryczany i tak naprawdę każdy jaki sobie przygotujemy. Bez granic.

Bernadeta1

09.09.2012 22:45
kiedyś jadłam i bardzo mi smakowały

aniapetr

25.10.2011 20:39
zawsze jadłam w słodkiej wersji, teraz muszę spróbować takich

ewasylwia

04.10.2011 12:18
Takich jeszcze nie jadłam

BernadettaP

04.10.2011 08:39
Bardzo lubię takie pierogi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat