Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka
3 szkl -
sól
1/2 łyzeczki -
woda chłodna
1 szklanka -
mąka do posypywania stolnicy
farsz
-
kapusta kiszona
1 kg -
kurki
400 g ugotowanych i drobno posiekany -
soczewica czerwona
70 g -
cebula
duża -
lubczyk świeży
garść -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Pierożki możemy polać w misce odrobiną oleju i wymieszać a następnie nakładać na talerze dekorując porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)