Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3 szkl
  • sól

    1/2 łyzeczki
  • woda chłodna

    1 szklanka
  • mąka do posypywania stolnicy

farsz

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kurki

    400 g ugotowanych i drobno posiekany
  • soczewica czerwona

    70 g
  • cebula

    duża
  • lubczyk świeży

    garść
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

FARSZ: Z kapusty kiszonej odlewamy część soku, zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 listki laurowe, po 5 ziarenek pieprzu i ziela, łyżkę kminku całego, solimy i gotujemy około 2 godzin, aż kapusta będzie miękka. Następnie osączamy ją na sicie a z reszty wody dokładnie wyciskamy rękami, przekładamy na deskę i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną dodajemy do kapusty. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy też kurki, całość przyprawiamy, dodajemy porwany na mniejsze kawałki lubczyk i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Pierożki możemy polać w misce odrobiną oleju i wymieszać a następnie nakładać na talerze dekorując porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Lis 13.09.2016 23:12
Takich jeszcze nie jadłam ale zapowiadają się bardzo smakowicie
Beatris 10.03.2016 14:39
Pysznie wyglądają, dużo bym dała za porcyjkę:)
Iwusia 09.03.2016 23:50
smacznie wyglądają te pierogi
norweska20 09.03.2016 20:11
smakowita propozycja
halina17 09.03.2016 19:55
Smaczne pierogi.
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:52
pyszne pierogi
Bernadeta1 09.03.2016 19:09
Jak tu smacznie u Ciebie
MałaMi89 09.03.2016 16:06
Kupiłabyś mnie tymi pierożkami ;) ostatnio robiłam z kapustą i soczewicą, ale bez kurek... myślę, że z kurkami byłyby jeszcze lepsze!
Agnieszka-87-25 09.03.2016 15:08
uwielbiam pierożki
bertpvd 09.03.2016 14:30
świetne pierogi !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat