Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kapustą i borowikami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko 2 szkalnki
masło 3 łyzki
złotko 1 sztuka
kapusta kiszona 1 kg
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sól, pieprz
borowiki 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kapustą i borowikami

Mąkę przesiewamy, mleko podgrzewamy z masłem , do momentu aż się roztopi. Do mąki dodajemy szczyptę soli i żółtko, wlewamy ciepłe mleko. Zarabiamy ciasto , a następnie dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do miski którą przykrywamy lnianą ścierką i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy farsz:
Najlepiej dzień wcześniej namoczyć grzyby, które następnie gotujemy do miejskości ze szczyptą soli.
Kapustę również odgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę po ugotowaniu odcedzamy , studzimy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy , dodajemy grzyby i kapustę ,przyprawiamy do smaku dusimy ok 10 minut, mieszamy aby nie przypalić. Farsz studzimy. Ciasto wyjmujemy , cieniutko wałkujemy. Wycinamy krążki, na każdym układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie . Można podawać prosto z wody, lub odsmażone.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 03.11.2013 21:32
takie to bym zjadł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak