Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, grzybami i śliwkami wędzonymi
Grzyby suszone namoczyć na kilka godzin i ugotować dodając pod koniec śliwki wędzone. Pozostawić w wywarze do ostygnięcia, a następnie grzyby i śliwki odcisnąć zachowując wywar.
Cebulę pokroić dość drobno i zrumienić na smalcu. Dodać do kapusty razem z grzybami i śliwkami - zmielić przed sitko o dość dużych oczkach.
Farsz doprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą oraz zmielonym kminkiem. Przesmażyć na smalcu, dolac wywar grzybowo-śliwkowy, odparować i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Z mąki pszennej i gorącej wody z rozpuszczonym smalcem wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Nakryć miską i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.
Z ciasta rozwałkowanego niezbyt cienko wycinać krążki, nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.