Pierogi z kaczki z rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dla mnie to najlepszy farsz do pierogów jaki jadłam. Rozmaryn i młode listki buraczka świetnie tu pasują.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • olej

    4 łyżki
  • woda gorąca

    0.5 szklanki

Składniki na farsz:

  • piersi z kaczki

    2 sztuki
  • udko z kaczki

    1 sztuka
  • cebula

    1.5 sztuki
  • rozmaryn świeży

    1 garść
  • botwina liście

    1 garść
  • masło

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na pierogi: Mąkę wymieszaj z olejem i wrzątkiem. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw.

Farsz: Podsmaż na tłuszczu z kaczki i maśle cebulkę i posiekany czosnek. Połącz ze zmielonym mięsem kaczki, dodaj trochę masła i lekko posiekany rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wykonanie: Ciasto podziel na 3 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj koła o średnicy 6-7 cm, nakładaj po kopiatej łyżeczce farszu i zlep brzegi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Podawaj okraszone masłem przesmażonym z rozmarynem i listkami buraczka.

KORAL
W cieście można dodać ponad połowę szklanki wody. Kaczka powinna być ugotowana, a udko spore.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat