Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka

    500 gram
  • woda

    1 szklanka
  • jagody

    4 szklanki
  • śmietana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Mąkę przesiewam, dodaję 2 łyżki ciepłej wody i żółtka, a następnie ugniatam ciasto, aż będzie jednolite. W międzyczasie dodaję stopniowo wodę. Ciasto rozwałkowuję dosyć cienko.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
Za pomocą szklanki wycinam z ciasta kółka.

Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
Na każdym krążku kładę łyżkę jagód.

Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
Następnie zlepiam brzegi.

Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
Pierogi układam na podsypanej mące desce.

Krok 6 - Pierogi z jagodami foto
Pierogi gotuję następnie w wodzie. Na pierogi nakładam śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

JulkaTomeczek 01.07.2017 01:11
Uwielbiam takie pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat