Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z grzybami i kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
woda 180 ml
sól 1 łyżeczka

Nadzienie

kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 1/2 kg
cebula 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grzybami i kapustą

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy strumieniem wodę, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyrabiamy je ręką. Należy je cienko rozwałkować i powycinać okręgi. Wielkość zależy od tego jak duże mają być pierogi.
Grzyby należy namoczyć, a następnie osączyć z wody i pokroić w drobne kawałeczki. Kapustę drobno kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażamy razem z grzybami i dodatkiem soli i pieprzu. Mieszamy z kapustą i doprawiamy do smaku. Farsz wykładamy na kółkach z ciasta i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.07.2015 23:08
Pyszne takie pierogi
gusia1000 03.07.2015 18:39
Lubię takie.
Beatris 02.07.2015 19:35
Z chęcią zjadłabym porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak