Pierogi z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4,5 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • grzyby suszone

    3 szklanki
  • cebula

    1 duża
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z grzybami foto
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy pół godziny. Po upływie tego czasu gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy.
Krok 2 - Pierogi z grzybami foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, studzimy. Cebulę i ugotowane grzyby mielimy maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z grzybami foto
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy koła pierogownicą. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
Krok 4 - Pierogi z grzybami foto
Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z grzybami foto
Polewamy cebulką przesmażoną na maśle lub margarynie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 23.11.2011 21:12
zmasakrowałaś mnie tymi ujęciami, a raczej mój apetyt
Lotar 23.11.2011 17:43
czuję zapach świąt:)
Magdalena67 23.11.2011 17:38
Lubię takie
Weronika_eM 23.11.2011 12:55
pycha
ewasylwia 23.11.2011 12:29
pyszniutkie
Ewa6274879 23.11.2011 12:27
Na sam widok nabrałam ochoty na pierożki - z cebulką, barszczykiem albo bez dodatków.
Sroczka 23.11.2011 09:49
już je uwielbiam
Beatris 23.11.2011 09:33
Aż mi ślinka pociekła. Dobrze, że niedługo święta. Najem się wtedy pierogów do syta.
kasiazur 23.11.2011 08:49
hmm.... ide do kuchni
ziutula 23.11.2011 08:38
od rana takie pyszności....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat