Pierogi z farszem szpinakowo - szczawiowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto pierogowe:
* mąka pszenna – 3 szklanki
* gorąca woda – 1 szklanka
* oliwa – 2 łyżki
* szpinak – 1 łyżka

Farsz:
* szczaw siekany SMAK 280 g ( ½ sloiczka)
* ser biały – 3 kostki
* szpinak mrożony – 1 opakowanie
* cebula – 1 duża
* oliwa
* pieprz i sól – do smaku
* papryka ostra PRYMAT - do smaku

Do polania:
* cebula - 1 sztuka
* oliwa


Szpinak pozostawić do odmrożenia, połączyć z ½ słoiczka szczawiu siekanego SMAK, serem białym, odrobiną soli, pieprzu, ostrej papryki.
Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oliwie po czym połączyć z farszem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z mąki, gorącej wody i oliwy, szpinaku zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Z tak przygotowanego ciasta należy formować kuleczki, które następnie należy rozwałkowywać wałkiem, nabierać farsz i zaklejać.
Pierogi gotujemy w garnku w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć ją na oliwie.
Pierogi wyjąć i polać cebulka z oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 05.06.2012 21:26
ciekawe połączenie smaków
matriasik 29.05.2012 00:50
Świetny pomysł. Z resztą jak zawsze ;)
malaczarna23 10.04.2012 07:41
super
agnsto 04.01.2012 13:28
nigdy nie probowalam jeszcze .. ;-))
rosik93 26.04.2011 23:45
mniam
anemon 12.04.2011 08:05
Szpinak także w cieście , fajny pomysł.
MAR3STA 09.04.2011 18:29
smaczne pierogi;)
magical66 07.04.2011 08:32
smaczne
Mariusz10 31.03.2011 23:39
interesujące połączenie
ben-ka 29.03.2011 07:07
Jadłam ze szpinakiem ale ze szczawiem jeszcze nie,chyba warto spróbować - wyglądają zachęcająco:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat