Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem grzybowo kapuścianym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 800 g
grzyby suszone 100 g
cebula 1 szt (średnia)
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól i pieprz

Ciasto

mąka 450 g
jajko 1 szt
gorąca woda 250 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem grzybowo kapuścianym

Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liście laurowe i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.
Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.
Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła.
Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.
Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto

W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła.
Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 07.05.2015 07:25
Często w ciągu roku mamy taką "wigilię" :D
Janina 06.05.2015 15:44
Mniam, pyszności;)
Wafelek2601 06.05.2015 15:23
Pyszne pierożki
aginaa 06.05.2015 14:41
smaczne o kązdej porze roku
jasiek 06.05.2015 13:33
trochę wigilijnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak