Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą.
1 kg mąki pszennej
ok. 2 szkl. ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
1. Mąkę przesiać do dużej miski, w mące robimy "dziurkę', w którą wlewamy część wody, olej, jajko i sól.
2. Wyrobić ciasto na gładką, sprężystą masę. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zalepiamy.
FARSZ:
1. Soczewicę lekko rozgotowujemy - tak, by powstało z niej puree.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
3. Papryczkę drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
4. Puree mieszamy z cebulą i papryczką, doprawiamy solą.