Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
Kroki postępowania
Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka.
Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze.