Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią

Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto ( na ok 30-35 pieogów)

  • mąka pszenna

    400 g
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • gorąca woda

    1/2 szklanki

Farsz

  • bób

    0,5 kg
  • jajko ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • bazylia świeża

    1 garść posiekanej
  • sól i pieprz

Dotatkowo

  • cebula podsmażona

  • masło

    roztopione
  • olej roślinny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 2 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
Farsz :Bób gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 min. Odcedzamy , studzimy , obieramy. Jajka także obieramy ze skorupek. Bob z jajkami dziabiemy widelcem na drobne kawałki. Dodajemy posiekaną bazylię , sól i pieprz ( próbujemy w razie czego farsz doprawiamy )
Krok 3 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 4 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
SzczyptaChili
Zdrowy , zielony farsz zamknięty w delikatnym cieście pierogowym dzięki dodaniu śmietany.Bób w połączeniu z jajkami oraz aromatyczną bazylią tworzą tak świetne połączenie smakowe że nie potrzeba już zbędnych przypraw , wystarczy odrobina soli i piepr

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 03.08.2015 20:27
ciekawy farsz
MałaMi89 03.08.2015 16:27
Pierogi z bobem - smak mojej lubelszczyzny :)) ale w takim wydaniu nie jadłam :)
Stenka 03.08.2015 08:44
takich jeszcze nie jadłam
Futka 03.08.2015 05:32
Cudne i bardzo apetyczne pierożki :)
Ewa Wojtaszko 02.08.2015 22:34
świetnie się prezentują,i pewnie tak samo smakują :)
Jadwiga/Jaga85 02.08.2015 21:35
Wyglądają bardzo apetycznie!
Aannkaa82 02.08.2015 19:32
Bardzo interesujacy farsz do pierogów... koniecznie musze wypróbować :)
magda1976 02.08.2015 19:14
Muszę wypróbować, bardzo ciekawy farsz
halina17 02.08.2015 19:06
Pomysłowy farsz do pierogów.
bietka 02.08.2015 16:56
ja również jeszcze takich nie jadłam, ale muszą być bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat