pierogi wigilijne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • grzyby suszone

    1 garść
  • pieprz

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • kapusta biała

    2 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pierogi wigilijne foto
Z przesianej mąki, soli,wody i jajka wyrabiamy gładkie ciasto. ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy krążki.
Krok 2 - pierogi wigilijne foto
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Jeżeli jest mocno kwaśna to przed gotowaniem płuczemy. Namoczone grzyby również gotujemy. Ugotowane odcedzamy i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze doprawiamy do smaku.
Krok 3 - pierogi wigilijne foto
Farsz nakładamy porcjami na kółka ciasta i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy polane bułką tartą przesmażoną na margarynie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 29.11.2013 22:54
bardzo smaczne
olkaaa 12.02.2013 09:28
bardzo lubię
alaaa 11.01.2013 22:08
fajne ,też lubię z takim farszem
Rafał10 10.01.2013 18:35
ale idealne , piękne pierożki :)
parysek10 10.01.2013 17:21
ja lubię podsmażane
Bernadeta 10.01.2013 15:35
lubie pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat