Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi truskawkowo - jagodowe.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 450 1/2 kg
mąka krupczatka 15 dag
olej 3 łyżki
gorąca woda ok.1 szklanka

Farsz

truskawki świeże 1/2 kg
borówki 20 dag
cukier

Sos

truskawki świeże 8 sztuk
borówki 1 garść
śmietana 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi truskawkowo - jagodowe.

Kroki postępowania

1
Z mąk, oleju i gorącej wody wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać trochę wody. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i nie potrzebuje dodatkowego potrzepywania mąką.
Krok 1 - Pierogi truskawkowo - jagodowe. foto
2
Rozwałkować i powycinać szklanką krążki.
Krok 2 - Pierogi truskawkowo - jagodowe. foto
3
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Na wycięte ciasto (na środek) ułożyć truskawkę obsypaną cukrem oraz jagody, złożyć na pół i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić, wkładać do wrzątku. Ugotować i odcedzić.
Krok 3 - Pierogi truskawkowo - jagodowe. foto
4
Sos: podane składniki zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać nim ugotowane pierogi.
Krok 4 - Pierogi truskawkowo - jagodowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.11.2014 00:42
takie pierogi lubię
Futka 06.11.2014 15:10
Przepyszne pierożki :)
Beatris 06.11.2014 13:27
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
nogawkuchni 06.11.2014 12:22
Uwielbiam pierogi w każdej postaci,owocowe także,Twoje prezentują się apetycznie i zachęcająco.
gosia1988 06.11.2014 09:36
pyszności takie pierogi
kasia.s 06.11.2014 09:14
wspomnienie lata;)
2milutka 06.11.2014 08:21
aż przez monitor pachną, zjadłabym...:)
Magda60 05.11.2014 22:50
uwielbiam takie pierozki
IlonaAlbertos 05.11.2014 22:07
Lubię pierogi z owocami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak