Pierogi serowo ryżowe z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • gorąca woda

    250 ml

Farsz

  • ser biały

    250 g
  • jagody

    1 szkl
  • ryż jaśminowy

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    15 g

Sos

  • śmietana 30%

    250 ml
  • syrop cukrowy

    50 ml (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.07.2015 15:05
Muszę takie zrobić.
mirosława4 05.07.2015 17:16
smaczniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat