Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi serowe z surówką
Mąkę łączymy ze szczyptą soli i dodajemy mleka. Zagniatamy. Dodajemy w między czasie tyle wody by powstała zbita masa, nie za rzadka. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy a następnie wycinamy szklanką kółka.
Farsz:
Ser biały twarogowy miksujemy dodając do smaku soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Serowym farszem nadziewamy kółka wycięte z ciasta i brzegi dokładnie sklejamy. Do garnka wlewamy wodę, lekko ją solimy i dodajemy 3łyżki oleju. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch. Wybieramy na durszlak.
Surówka:
Warzywa dokładnie myjemy. Kapustę pekińską szatkujemy i lekko solimy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce. Dodajemy do kapusty. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Zioła prowansalskie, majeranek, pieprz, sól i czosnek dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy warzywa. Dokładnie mieszamy. Surówkę jemy z ciepłymi pierożkami.
Smacznego!