Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    około 1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • ser biały

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 duże
  • masło

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie.

1.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle aż będzie miękka i zrumieniona. Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy,następnie dokładnie rozgniatamy. Do ziemniaków dajemy pokruszony ser,cebule z masłem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i studzimy.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wody zagniatamy mięciutkie ciasto.
3.Ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy kółka,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle.Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.
Babeczka35
Przepis na około 40 pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Babeczka35 22.12.2016 08:13
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:53
Zawsze dobre.
miodunka 02.02.2015 18:12
Moje też :)
Michał2 02.02.2015 17:00
moje ulubione;)
Kulinarna Ja 02.02.2015 15:11
moje ulubione!
marcia7 02.02.2015 14:49
dobre proporcje na farsz
Futka 02.02.2015 13:50
Przepyszne pierożki! Wyglądają bardzo apetycznie :)
IwonaDD 02.02.2015 13:45
moje ulubione, pychota!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat