Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła około 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Farsz

ser biały 20 dag
cebula 1 sztuka
ziemniaki 2 duże
masło 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki

Porada

Przepis na około 40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie.

1.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle aż będzie miękka i zrumieniona. Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy,następnie dokładnie rozgniatamy. Do ziemniaków dajemy pokruszony ser,cebule z masłem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i studzimy.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wody zagniatamy mięciutkie ciasto.
3.Ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy kółka,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle.Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.12.2016 08:13
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:53
Zawsze dobre.
miodunka 02.02.2015 18:12
Moje też :)
Michał2 02.02.2015 17:00
moje ulubione;)
Kulinarna Ja 02.02.2015 15:11
moje ulubione!
marcia7 02.02.2015 14:49
dobre proporcje na farsz
Futka 02.02.2015 13:50
Przepyszne pierożki! Wyglądają bardzo apetycznie :)
IwonaDD 02.02.2015 13:45
moje ulubione, pychota!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak