Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
2 szklanki -
woda ciepła
około 1 szklanka -
sól
1 łyżeczka
Farsz
-
ser biały
20 dag -
cebula
1 sztuka -
ziemniaki
2 duże -
masło
2-3 łyżki -
sól i pieprz
do smaku
Dodatkowo
-
mąka pszenna
do posypania stolnicy -
cebula
1 sztuka -
masło
2-3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wody zagniatamy mięciutkie ciasto.
3.Ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy kółka,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle.Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.
Przepis na około 40 pierogów.![]()
Komentarze (8)