Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą

5.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pierogi ze skwarkami. Trudno wyobrazić sobie pierogi ruskie bez odpowiedniej omasty - skwarki ze słoniny w tej roli sprawdzą się ... idealnie!

Składniki:

mąka
1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
żółtko jajek
1 sztuka
twaróg
250 gramów
kartofle
0.5 kilograma
cebule
2 sztuki
olej
1 łyżka
słonina
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą

Pierogi ruskie można podawać na ulubiony sposób. Ze skwarkami, podsmażoną cebulką, kwaśną śmietaną, z roztopionym masłem. Ja chyba najbardziej lubię pierogi ze skwarkami. A Wy? 

Kroki postępowania

1

Mąkę połączyć z solą, dodać żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrobić ciasto robotem kuchennym.

Kartofle obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, zmielić kartofle i twaróg, dokładnie połączyć składniki wraz z posiekaną i usmażoną cebulą.

Ciasto rozwałkować na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszać koła. Na każdy kawałek nakładać farsz, lepić je za pomocą zalepiacza do pierogów.

Pierogi ruskie zrobiłam jakiś czas temu i połowę zamroziłam. Dzisiaj wykorzystałam gotowe, zamrożone pierogi.

Krok 1 - Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą foto
2
Pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody z 1 łyżka oleju, gotować je 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu.
Krok 2 - Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą foto
3
Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, w połowie czasu dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż będzie złota.
Krok 3 - Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą foto
4
Ugotowane pierogi wyciągnąć na półmisek, polać skwarkami ze słoniny i cebulą.
Krok 4 - Pierogi ruskie ze skwarkami i cebulą foto

A jeśli szukasz innych podobnych przepisów to poniżej inspiracje na: pierogi ruskie z miętą, pierogi w waflu oraz pierogi z wędzonym twarogiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 01.05.2012 20:37
uwielbiam
Barbara40 16.09.2011 19:31
Zrobilam pierwszy raz w zyciu, dla mnie wspaniale
BernadettaP 13.09.2011 08:17
Bardzo lubię ruskie, ale zawsze polewam je tylko przesmażoną cebulą, skwarki mi jakoś nie pasują.
Jolanta_P-S 10.09.2011 19:39
Ten mistrz, który może pochłaniać każdą ilość to mój synek
pacpaw 10.09.2011 19:26
porcja godna mistrza :o)
Anna146 10.09.2011 17:19
niebo w gębie
Beatris 10.09.2011 09:57
Gwiazdkę z nieba za porcyjkę. Uwielbiam wszelkie pierogi.
pioge7 10.09.2011 07:17
mniam
Pola2 09.09.2011 21:38
uwielbiam ruskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak