Pierogi ruskie ze skwarkami

Pierogi ruskie ze skwarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ziemniaki

    5 średnich szt
  • woda

    do ugotowania ziemniaków
  • sól

    1 łyżeczka (do osolenia wody)
  • masło

    4 łyżki
  • ser biały

    500 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • cebula biała

    1 szt

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda mineralna

    (niegazowana) 1 szklanka

Pozostałe składniki

  • słonina

    100 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Przygotować farsz: ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie, utłuc z masłem (3 łyżki), zostawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(1 łyżka).
Krok 3 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Ser rozdrobić z pieprzem czarnym, ziołowym i solą, wymieszać w misce razem z ziemniakami i cebulą.
Krok 4 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Przygotować ciasto: na stolnicę wsypać mąkę, jajko, sól i wodę (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę wody). Ciasto wyrobić.
Krok 5 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty ok. 7x7 cm
Krok 6 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Nakładać łyżką farsz na kwadracik, zlepiać pierogi i układać na stolnicy posypaną mąką.
Krok 7 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
W dużym garnku zagotować osoloną wodę (na 3 l wody dałam 1,5 łyżeczki soli). Wrzucać pierogi po kilkanaście sztuk na wrzącą wodę, przykryć pokrywką do momentu aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, dać na sitko aby woda odparowała, przełożyć do garnka i posmarować masłem, żeby się nie posklejały.
Krok 8 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę słoninę, smażyć kilka minut aż się zrumieni, dodać ziół prowansalskich, wyłożyć na talerz pierogi i posypać skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat