Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Pierogi ruskie ze skwarkami

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pierogi ruskie ze skwarkami. A Wy z czym najczęściej zajadacie ruskie pierogi? 

Składniki:

Farsz

ziemniaki
5 sztuk
woda
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
4 łyżki
ser biały
500 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cebula biała
1 sztuka

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna
500 gramów
jajko
1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
woda mineralna
(niegazowana) 1 szklanka

Pozostałe składniki

słonina
100 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie ze skwarkami

Pierogi ruskie ze skwarkami dobre zaraz po ugotowaniu lub podgrzaniu na patelni, z zarumienioną skórką. Wypróbujcie mój przepis na ich przygotowanie. 

Kroki postępowania

1
Przygotować farsz: ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie, utłuc z masłem (3 łyżki), zostawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(1 łyżka).
Krok 2 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
3
Ser rozdrobić z pieprzem czarnym, ziołowym i solą, wymieszać w misce razem z ziemniakami i cebulą.
Krok 3 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
4
Przygotować ciasto: na stolnicę wsypać mąkę, jajko, sól i wodę (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę wody). Ciasto wyrobić.
Krok 4 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
5
Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty ok. 7x7 cm
Krok 5 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
6
Nakładać łyżką farsz na kwadracik, zlepiać pierogi i układać na stolnicy posypaną mąką.
Krok 6 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
7
W dużym garnku zagotować osoloną wodę (na 3 l wody dałam 1,5 łyżeczki soli). Wrzucać pierogi po kilkanaście sztuk na wrzącą wodę, przykryć pokrywką do momentu aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, dać na sitko aby woda odparowała, przełożyć do garnka i posmarować masłem, żeby się nie posklejały.
Krok 7 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto
8
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę słoninę, smażyć kilka minut aż się zrumieni, dodać ziół prowansalskich, wyłożyć na talerz pierogi i posypać skwarkami.
Krok 8 - Pierogi ruskie ze skwarkami foto

Inne podobne przepisy: pieczone pierogi ruskie, przepis na pierogi ruskie, pierogi z kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak