Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i czosnkiem

Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • jajko

    całe
  • gorąca woda

    1 szkl.
  • sól

    1/2 łyżeczki

~ FARSZ

  • ziemniaki

    700 g
  • ser wędzony

    twarogowy 200 g
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść miękkie i plastyczne ciasto. Nakryć miską, odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Wcześniej ugotować ziemniaki - pozostawić do ostygnięcia. Zimne zmielić razem z twarogiem. Farsz do prawić wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na ulubioną grubość, wyciąć szklanką krążki i nadziać przygotowanym farszem.
Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować w misce z zimną wodą. Przełożyć na sito, aby dobrze odciekły.

Osączone pierogi usmażyć na rumiano na maśle.

Habibi
Do farszu można dodać posiekany szczypiorek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Spoko 29.02.2016 15:12
takie lubię
gregor# 25.02.2016 21:21
świetny przepis
w mojej kuchni 25.02.2016 16:00
smakowite jedzonko do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat