Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    500 g
  • gorąca woda

    około 3/4 szklanki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • bazylia świeża

    1 garść

FARSZ

  • ziemniaki

    700 g
  • ser biały

    250 g
  • zioła prowansalskie

    1,5 łyżeczki
  • cebula biała

    1 szt.
  • sól i pieprz

  • masło

    1 plaster
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto
Dziś zapraszam na odmienioną, ale bardzo smakowitą i aromatyczną, trochę włoską wersję ruskich pierogów. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem świeżej bazylii, a delikatności dodaje mu odrobina mleka. Smak farszu podkreślają zioła prowansalskie. Pierożki polane masełkiem smakują wybornie! Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją delikatnie na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i mielimy je wraz z serem białym. Do zmielonych składników dodajemy przyrumienioną cebulkę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, zaparzamy ją gorącą wodą, dodajemy mleko, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, aby stało się gładkie i elastyczne. Na koniec wyrabiania dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i jeszcze przez chwilę zagniatamy.
Krok 3 - Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego foto
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty za pomocą foremki lub szklanki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki (możemy także posłużyć się foremką). Każdy pierożek układamy na lnianej ściereczce i przykrywamy, aby ciasto nie wysychało.

Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Pierogi podajemy polane roztopionym masełkiem.

Jako okrasa świetnie sprawdzi się także przyrmieniona cebulka, a smak dodatkowo podkreśli kwaśna śmietana.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

02.04.2016 21:17
Chętnie bym spróbowała.

Barbara13

01.04.2016 22:22
Fajna odmiana dla klasycznych pierogów

KasiaK90

01.04.2016 20:09
uwielbiam pierogi!! wszystkie :)

benka

01.04.2016 19:31
Uwielbiam bazylię, takie pierożki na pewno by mi posmakowały :)

Kolorowa

01.04.2016 17:03
Super ciasto !

Ada-Gaba

01.04.2016 16:10
ciekawy pomysł

Małgorzata Pin

01.04.2016 11:07
Świetny przepis, nie wpadła bym na to, super.

bertpvd

01.04.2016 09:40
piękne zdjęcia, smaczne pierogi, świetny przepis !

msmariusz

01.04.2016 09:18
smacznie wygląda

Mniam

01.04.2016 09:16
Bardzo smaczne muszą być. Super odmiana dla tradycyjnych ruskich.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat