Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 35 dużych pierogów

  • mąka pszenna

    400 g
  • żółtko jajek

  • gorąca woda

  • margaryna

    2 łyżki

Na farsz

  • twaróg

    150 g
  • ziemniaki

    500 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

Ponad to

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
2.
Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając Smacznego
Joanna Kryla
Pierogi należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 15.09.2016 21:49
Dobre pierogi.
ben-ka 15.09.2016 21:30
Takich jeszcze nie jadłam.....
iziona 15.09.2016 19:01
Przepiękne pierogi.
Pobitegarybarbary 15.09.2016 15:04
Robiłam kiedyś smażone. I chwaliłam że się nie rozklejają tak jak przy gotowaniu. Może to zasługa innego przepisu na ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat