Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym

Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    ponad 1 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • woda zimna

    0,5 litra
  • olej

    2 łyżki

Farsz

  • cebula

    1,5 sztuki
  • kartofle

    8 średnich sztuk
  • ser biały półtłusty

    80 dag
  • margaryna do smażenia

  • sól

  • żółtka

    2 sztuki

Boczek do pierogów

  • boczek (surowy lub wędzony)

    25 dag
  • cebula

    0,5 sztuki
  • margaryna

Dodatkowe składniki

  • jogurt naturalny

  • sól

  • olej

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Zaczynamy od przygotowania farszu. Obieramy ziemniaki (około 8 średnich sztuk), myjemy, gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Gdy kartofle będą już ugotowane, odcedzamy je, tłuczemy i odstawiamy do ostudzenia. (Mogą być ciepłe).
Krok 3 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
1,5 cebuli drobno kroimy. Smażymy na margarynie tak aby była szklista.
Krok 4 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
W misce mieszamy 80 dag sera białego półtłustego z przeszkloną cebulą.
Krok 5 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Do farszu dodajemy również ostudzone, potłuczone kartofle.
Krok 6 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Do farszu wbijamy 2 żółtka. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Mieszamy farsz tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały i połączyły. Odstawiamy farsz i przechodzimy do robienia ciasta.
Krok 8 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Ciasto. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki.
Krok 9 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Dodajemy do ciasta 3 całe jajka.
Krok 10 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Wlewamy do ciasta 2 łyżki oleju.
Krok 11 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Na koniec wlewamy do ciasta 0,5 litra wody. Ręcznie wyrabiamy ciasto.
Krok 12 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Dosypujemy w miedzy czasie dodatkowo mąkę.
Krok 13 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Polecam ciasto włożyć do woreczka aby nie wysychało gdy stopniowo będziemy po kawałku przygotowywać je do rozwałkowania.
Krok 14 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Kroimy po kawałku ciasto, na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowujemy ciasto, nie za grubo.
Krok 15 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Literatką wycinamy kształt koła. Można szklanką wówczas pierogi będą większe.
Krok 16 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Wyrabiamy kształt pierogów, do środka dajemy farsz.
Krok 17 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Pierogi najlepiej odkładać na deskę podsypaną mąką aby się nie przylepiały.
Krok 18 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Przechodzimy do przygotowania boczku. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 19 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Na patelni podsmażamy boczek na margarynie.
Krok 20 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
W ostatnim etapie dodajemy do boczku 0,5 cebuli (nie kroimy) i pół kostki margaryny aby się roztopiła. Tłuszcz posłuży do polewania pierogów.
Krok 21 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Przechodzimy do gotowania pierogów. W garnku nastawiamy wodę z 1 łyżką soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej pierogi.
Krok 22 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Pierogi gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody przez około 2 minuty. Woda nadaje się do kilkukrotnego gotowania. Po wyciągnięciu pierogi polewamy zimną wodą (nie za dużo). Potem w miseczce polewamy tłuszczem i boczkiem wówczas nie będą przylegać do siebie.
Krok 23 - Pierogi ruskie z boczkiem i jogurtem naturalnym foto
Pierogi podajemy na gorąco. Można jeść z jogurtem naturalnym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

06.06.2014 11:46
bardzo ładne pierożki

gibli

04.06.2014 15:37
poproszę jednego pierożka :))

Kejti

31.05.2014 10:28
Mniam,wyglądają apetycznie.Chętnie skosztuję :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat