Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie według miki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
Farsz:
ziemniaki 15 szt
ser biały 25 dkg
cebula 1 szt.
pieprz do smaku
sól do smaku
DODATKOWO:
sól 1 łyżka
olej kilka kropek
masło 1/2 kostki
woda 2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie według miki

Wysypujemy mąkę na blat, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy wodę, przy pomocy nożyka mieszać ze sobą mąkę z wodę, aż się połączą. Następnie już ręcznie wyrobić ciasto ok 10 minut, od czasu do czasu podsypując mąką, by się nie kleiło. Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, usmażoną na złoto cebulkę i pieprz. Dokładnie dusimy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wałkujemy na cieniutkie placki (ok 2- 3 mm) i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka dajemy czubatą łyżeczkę ziemniaków i zlepiamy. , W garnku zagotowujemy 2 litry wody z łyżka soli i kilkoma kroplami oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy ok. 15 pierogów. Gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy szumówką, bądź cedzakiem. W rondelku roztapiamy masło.Gorącym polewamy wyciągnięte pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 14.05.2013 22:31
pyszne pierożki
agam26 01.03.2013 10:07
uwielbiam pierogi ruskie, a zresztą inne też
matesko 22.01.2013 08:10
apetyczne
Mysiunia 19.11.2012 19:53
one mi trochę wygladają jak smażone
aisoglam 19.11.2012 13:08
Ruskie... mniam :)
cukiereczek 19.11.2012 10:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak