Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

  • ziemniaki ugotowan

    40 dkg
  • biały se

    20 dkg
  • cebula

    1 szt.
  • masł

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko i wlać łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli wlać też szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pozostawić je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, podzielić je na dwie, trzy porcje i wałkować na grubość 2 mm. Następnie przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem i przyprawić. Z ciasta należy wykroić foremką okrągłe placuszki, na środek nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi, wrzucić pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę i wyjąć łyżką cedzakową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iza10 26.09.2017 13:53
zobaczmy czy wyjdą pyszne :)
Edita 16.09.2016 14:08
pyszne pierogi
Wozniczka 09.07.2016 23:21
Są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat