Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1/2 kg
  • ziemniaki ugotowane

    15szt.
  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • woda letnia

    1 szkl.
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cebula

    2 szt.
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser biały i ziemniaki gotowane mielimy razem.
Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz podsmażona cebulkę.
Mieszamy dokładnie farsz.
Mąkę łączymy z wodą letnią i wyrabiamy ciasto na pierogi.
Gdy powstanie jednolita masa rozwałkujemy ciasto i wyciskamy szklanką krążki.
Do środka wkładamy farsz i sklejamy pieroga.
Do gotującej się wody wkładamy przygotowane pierogi, kiedy wypłyną na wierzch delikatnie wyjmujemy.
Ugotowane pierogi można polać złocista cebulką z olejem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dom-agi 15.06.2015 16:13
Moje ulubione!
adelajda 15.06.2015 13:13
też lubię
Łukasz15 14.06.2015 23:55
Bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat