Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • olej

    3 łyżki
  • woda ciepła

    1 szklanka

farsz

  • ziemniaki ugotowane

    4
  • ser biały

    250 gr
  • cebula

    1
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez prase, dodać ser biały posiekaną usmażoną cebule, wszystko wymieszać doprawić solą pieprzem.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać olej 3 łyżki, i szklankę wrzącej wody, wyrobić ciasto, UWAGA aby się nie poparzyć, pierw troszkę łyżką wymieszać potem ręką.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Ciasto rozwałkować na 1 cent. wycinać koła.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Farsz nałożyć na wycięte koło z ciasta, skleić brzegi, i można zrobić falbankę.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Pierogi wrzucić do gotującej i osolonej wody, od momentu wypłynięcia gotować około 5-6 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 15.05.2015 16:19
lubie te pierogi
Aleksandra/Olcia 15.05.2015 13:54
ale złociste i na pewno pysznie chrupiące
Gracer 15.05.2015 13:42
z wielkim apetytem zjadłoby się taki obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat