Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanki

Nadzienie

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
twaróg 250 gram
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
cebula 4 sztuki

Do gotowania

woda 3 litry
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki

Porada

Najlepiej smakują podawane ze śmietaną :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia jeśli pozostały bądź ugotować świeże i pognieść, przestudzić. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na złocisty kolor na 2 łyżkach oleju dodając szczyptę soli.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, twaróg, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. I nadzienie do pierogów gotowe.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Zarabiając ciasto podlewamy letnią przegotowaną wodą. Ugniatamy aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy, a drugą część wałkujemy na grubość około 1-2 cm. Szklanką wykrawamy kółka.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu i zginamy kółko na pół zlepiając dokładnie końce. Tak postępujemy z każdym kółkiem. Drugą połowę ciasta również wałkujemy, wykrawamy kółka i nakładamy farsz następnie dokładnie sklejając. Gotowe pierogi układamy na stolnicy posypanej delikatnie mąką, aby uniknąć przyklejenia.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda wrze wrzucamy pierogi, najlepiej taką ilość, żeby przykryły dno. Mieszamy. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości ciasta. Po ugotowaniu wyjmujemy pierogi, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do pustego garnka. Polewamy łyżką oleju i solimy. Gotujemy wszystkie pierogi.

Smacznego:)
Krok 6 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 12.01.2015 21:25
pycha uwielbiam pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak