Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kilograma
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    300 ml
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • ziemniaki

    800 gram
  • twaróg

    500 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki

  • słonina

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki obrać i opłukać. Następnie zalać je zimną wodą i dodać sól. Ugotować i dokładnie utłuc.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Następnie cebule siekamy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Następnie biały twaróg rozgnieść za pomocą łyżki bądź tłuczka.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Następnie do twarogu dodajemy ziemniaki, smażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
Na stolnice wysypujemy mąkę, wbijamy do niej jedno jajko oraz szczyptę soli. Stopniowo również dodajemy letnią przegotowaną wodę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
Kiedy ciasto jest już gotowe odcinamy kawałek. Za pomocą wałka rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Następnie za pomocą szklanki wycinamy okręgi lub za pomocą noża wycinamy prostokąty.
Krok 7 - Pierogi ruskie foto
Następnie na wycięty prostokąt/koło nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu.
Krok 8 - Pierogi ruskie foto
Ciasto zginamy na pół i dokładnie zaklejamy. Musimy uważać aby farsz nie dostał się na brzegi, ponieważ pieróg podczas gotowania może się "otworzyć".
Krok 9 - Pierogi ruskie foto
Podczas klejenia pierogów należy nastawić gar wody delikatnie posolonej. Kiedy zacznie się gotować wrzucamy partię pierogów. Gotujemy około 5 min. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i przekładny do durszlaka by reszta wody "odleciała".
Krok 10 - Pierogi ruskie foto
Kolejno na patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Pierogi przekładamy do miski i polewamy odrobiną tłuszczu.
Krok 11 - Pierogi ruskie foto
Pierogi są już gotowe do jedzenia. Mi jednak dużo bardziej smakują zarumienione na patelni.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 06.05.2014 12:50
Uwielbiam,pyszności :-)
Aleksandra/Olcia 06.05.2014 11:55
mniam moje ulubione....złociste i chrupiące a do tego kwaśna śmietana.....ehhh dietka :(
Wafelek2601 06.05.2014 11:48
Moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat