Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • jaja

    1 szt
  • olej

    2 łyzki
  • ziemniaki

    9 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • woda

    1/3 (ciepła)
  • twaróg

    250 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy i odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem oraz cebulką (dodajemy wraz z olejem).

Doprawiamy do smaku.

Ziemniaków zawsze dodaję na oko, cały czas próbując czy smak mi odpowiada.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.

Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 24.01.2013 12:31
lubię
ao_12 23.01.2013 06:57
ja też bym zjadła,chodzą za mną od 2 dni:)
dwa pokoje z kuchnią 14.01.2013 09:09
moje ulubione
Kasnaj 13.01.2013 13:42
oj zjadłabym :)
Ola1984 13.01.2013 13:40
Pysznie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat