Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag.
jajko 1 szt.
ser biały 25 dag.
ziemniaki 85 dag.
cebula 1 szt.
smalec do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka
mąka pszenna do podsypania
woda 120 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać,opłukać.Pokroić w piórka lub kostkę.Zrumienić na tłuszczu.
Krok 1 - pierogi ruskie foto
2
Ziemniaki obrać,opłukać.Ugotować we wrzącej,osolonej wodzie pod przykryciem.Ugotowane odstawić do ostygnięcia.Nastepnie przekręcić przez maszynkę z serem i cebulą.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - pierogi ruskie foto
3
Z mąki pszennej,jajka i wody zagnieść ciasto .Wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Szklanką wykrawać kółka.W środek kłaść nadzienie .Sklejać pierogi.Gotować we wrzącej ,osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Można podawać polane stopioną słoninką.
Krok 3 - pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.08.2013 09:05
Ruskie pierogi są pyszne :)
Stenka 22.01.2013 19:20
lubię
Jodaj 21.12.2012 10:51
takie pierogi mogłabym jeść codziennie :) pyszne
Anna169Hosz 19.12.2012 16:15
Pyszne!
tessinka 18.12.2012 22:49
pierogi...jak ja je kocham :)
jozefinach 18.12.2012 12:28
Uwielbiam pierogi, a ruskie to moje ulubione.
gosia1988 18.12.2012 09:55
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak