Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie
ok 400 g mąki
1 jajko
sól
jakieś pół szklanki wody
Farsz:
ziemniaki pozostałe z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę z serem białym,
drobno posiekaną cebulkę zarumienić na maśle i dodać do masy serowo-ziemniaczanej
wszystko wymieszać troszkę posolić i dużo popieprzyć (ja lubię takie dość pikantne)
Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać szczyptę soli. Zacząć zarabiać ciasto dodając wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie, niezbyt twarde.
Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto - grubość ok 2 mm.
Szklanką lub literatką wykrawać z ciasta koła, na środek kółka nakładać farsz, zgiąć na pół i dokładnie zlepić brzegi (uważać aby nie podeszło ciasto bo się rozkleją podczas gotowania)
Gotowe pierogi wrzucać do dużej ilości osolonej, gotującej się wody. Jakieś 3 minuty od wypłynięcia na wierzch pierogi są gotowe. Wyjmować łyżką cedzakową.
Nałożone pierogi na talerzu polać masłem, skwarkami... co kto lubi:)