Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
jajko
sól do smaku
ziemniaki ugotowane
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
ok 400 g mąki
1 jajko
sól
jakieś pół szklanki wody

Farsz:
ziemniaki pozostałe z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę z serem białym,
drobno posiekaną cebulkę zarumienić na maśle i dodać do masy serowo-ziemniaczanej
wszystko wymieszać troszkę posolić i dużo popieprzyć (ja lubię takie dość pikantne)

Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać szczyptę soli. Zacząć zarabiać ciasto dodając wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie, niezbyt twarde.
Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto - grubość ok 2 mm.
Szklanką lub literatką wykrawać z ciasta koła, na środek kółka nakładać farsz, zgiąć na pół i dokładnie zlepić brzegi (uważać aby nie podeszło ciasto bo się rozkleją podczas gotowania)

Gotowe pierogi wrzucać do dużej ilości osolonej, gotującej się wody. Jakieś 3 minuty od wypłynięcia na wierzch pierogi są gotowe. Wyjmować łyżką cedzakową.

Nałożone pierogi na talerzu polać masłem, skwarkami... co kto lubi:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.08.2013 10:15
moje ulubione
Halinka2 28.10.2012 18:57
uwielbiam ruskie pierogi
marianp20 20.10.2012 12:06
super przepis
pycia9 17.10.2012 21:25
pycha pierogi
ziutula
ziutula 17.10.2012 15:05
rarytasy na talerzu
Ola1984 17.10.2012 14:50
Dawno nie robiłam, czas najwyższy zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak