Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    750 gram
  • twaróg

    250 gram
  • cebula

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    400 gram
  • żółtko jajek

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • woda letnia

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie

Ziemniaki i twaróg zmielić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć z twarogiem i ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem (wg uznania). Z maki, żółtek, wody i odrobiny soli wyrobić ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Na każde nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi bardzo dokładnie. Gotować w dużej ilości osolonej wrzącej wody z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Rybciia 04.06.2012 09:17
bardzo lubię :-)
Robert10 10.04.2012 17:25
pychotka
Dorian 29.03.2012 08:02
domowe najlepsze
cooleczka 22.03.2012 23:02
moje ulubione
Justyna Jussstiii 20.03.2012 08:28
super
halina17 17.03.2012 20:13
uwielbiam pierogi
Justyna37 17.03.2012 07:38
uwielbiam
ziutula
ziutula 17.03.2012 01:54
coś dla mnie...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat