Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi porosołowe
2.Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano. Farsz doprawiamy.
3.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
4.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
5.Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu