Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi porosołowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

(Na ok 50 pierogów) Ciasto

mąka pszenna 300 g
wrzątek 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Farsz

udka kurczaka całe 2 sztuki z rosołu
skrzydełka kurczaka 2 sztuki z rosołu
skrzydełka z indyka 1 sztuka z rosołu
cebule 2 sztuki
papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki suszonej
sól i pieprz
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi porosołowe

1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło. .
2.Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano. Farsz doprawiamy.
3.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
4.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
5.Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 21.12.2015 21:41
Takie pierożki to oszczędność bo mamy obiad na kolejne dwa dni :)
anka1988 21.12.2015 19:05
też tak robię, lubię wykorzystywać mięso z rosołu do pierogów.
Mniam 21.12.2015 11:37
Czasami też tak wykorzystuję mięso z rosołu ;) pierogi są bardzo smaczne, a Twoje chętnie bym przygarnęła na obiad :)
Madzai 21.12.2015 11:13
Pierogi palce lizać!
IZABELA29 21.12.2015 10:23
brawo za wykonanie
gosia56 21.12.2015 09:36
super przepis
sliwka 21.12.2015 09:06
Fajny przepis;))
jagoda5913 21.12.2015 00:20
dobre pierogi
Łukasz15 20.12.2015 22:44
Pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak