Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

APM

APM

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • woda

    100 ml
  • drożdże

    10 gram
  • cukier

    0,5 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • papryka ostra

    0,5 łyżeczka
  • papryka słodka

    0,5 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • cebula

    1 sztuka
  • ser kozi

    70 gram
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieram z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalewam je mlekiem i dodaję pozostałe składniki.

Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzinę.

Kaszę gotuję wg. przepisu na opakowaniu, cebulkę siekam i podsmażam na niedużej ilości oleju, dodaję serek i dokładnie mieszam, na koniec doprawiam całość do smaku.

Ciasto rozwałkowuję, szklanką wykrawam kółka, na każde kółko nakładam farsz i zlepiam ciasto jak pierogi.

Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

Po tym czasie smaruję je rozkłóconym jajkiem i piekę w 190' aż się ładnie zarumienią.

Najlepsze są na ciepło.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

07.10.2015 15:07
przepyszne pierogi

matesko

06.03.2014 10:02
Fajny przepis

Anonimowy

06.03.2014 10:01
Fajny przepis

adelajda

06.03.2014 08:18
wyglądają bardzo ładnie

Megg

06.03.2014 00:50
wyglądają pysznie, chętnie bym skosztowała takiego pieroga

Zdzisław

05.03.2014 23:20
dla mnie smaczne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat