Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże świeże

    1 kostka
  • jajka

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • cukinia

    2 kg
  • czosnek

    1 główka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Drożdże kruszę, a następnie zasypuję cukrem. Delikatnie mieszam i odstawiam na 5 minut.
Krok 2 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Do miski przesiewam mąkę i dodaję sól. Drożdże łączę z mlekiem, dokładnie mieszam.
Krok 3 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Drożdże dodaję do reszty mąki. Na koniec dodaję jajka i wyrabiam ciasto.
Krok 4 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia, po czym rozwałkowuję je, kroję na kwadraty i nakładam łyżkę farszu powstałego z połączenia podsmażonej na oleju cukinii pokrojonej w kostkę doprawionej ostrą papryką i połączonej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 5 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Zlepione pierogi smażę na głębokim oleju.
Krok 6 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Usmażone na złocisty kolor pierogi podaję na talerzyku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat