Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże świeże

    1 kostka
  • jajko

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • cukinia

    2 kg
  • czosnek

    1 główka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Drożdże kruszę, a następnie zasypuję cukrem. Delikatnie mieszam i odstawiam na 5 minut.
Krok 2 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Do miski przesiewam mąkę i dodaję sól. Drożdże łączę z mlekiem, dokładnie mieszam.
Krok 3 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Drożdże dodaję do reszty mąki. Na koniec dodaję jajka i wyrabiam ciasto.
Krok 4 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia, po czym rozwałkowuję je, kroję na kwadraty i nakładam łyżkę farszu powstałego z połączenia podsmażonej na oleju cukinii pokrojonej w kostkę doprawionej ostrą papryką i połączonej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 5 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Zlepione pierogi smażę na głębokim oleju.
Krok 6 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
Usmażone na złocisty kolor pierogi podaję na talerzyku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat