Pierogi buraczkowe z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    50 g
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    2 szt
  • mąka

    2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sok z buraków

    1/2 szkl
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi buraczkowe z grzybami foto
Wcześniej namoczone we wodzie grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki oraz jedną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 2 - Pierogi buraczkowe z grzybami foto
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko oraz sok z buraka. Zagnieć ciasto.
Krok 3 - Pierogi buraczkowe z grzybami foto
Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki.
Krok 4 - Pierogi buraczkowe z grzybami foto
Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu grzybowego. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 5 minut. Odcedź i wyłóż na talerz. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Cebulką okrasz przygotowane pierogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 02.02.2015 12:09
na wygląda ładnie
ONY_za_kare 14.12.2014 13:21
rewelacyjne
asiczekz 05.12.2014 09:20
pomysłowe :)
Anna169Hosz 05.12.2014 09:10
Ciekawa kolorystyka!
Alex_M 05.12.2014 08:04
ładnie wyglądają :)
Kuchnia Marty 04.12.2014 21:46
Też takich nie jadłam! Do tego czerwony barszczyk.. Mniam..
Betina#45 04.12.2014 20:45
Uwielbiam pierogi, a takich jeszcze nie jadłam..świetnie wygladają ! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat