Ewa

Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    500 g
  • cebula

    2
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • ciasto francuskie

  • jajko

  • pieczarki

    500 g
  • śmietana 18 proc

    100 g
  • mleko

    200-300 g
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • twaróg

    250 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem.
Krok 2 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Krok 3 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
Krok 4 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Pieróg rusko-francuski - MOJE SMAKI foto
Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu Moje smaki. Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe. A jak ładnie wygląda! Do tego równie szybki i smakowity sos pieczarkowy i możemy zasiadać do stołu.W parę minut mogę zaserwować moim bliskim efektowną potrawę, która pogodzi wszystkie gusta :) . Polecam!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 02.01.2015 08:15
bardzo fajnie wygląda
gibli 20.07.2014 18:58
Super pomysł:)
Edith85 15.12.2013 15:43
rewelacja :)
dagmara020 28.11.2013 16:58
wygląda bosko:)
rjustysia 17.11.2013 22:19
Wygląd rzeczywiście robi ogromne wrażenie :)
Olga_SK 02.11.2013 13:53
Pięknie wygląda! :)
Christopher 30.10.2013 23:49
Imponujący pieróg.Pięknie wygląda i zapowiada dobrą ucztę.
mariel78 09.10.2013 21:56
Smaczne i ciekawe
Justa32 04.10.2013 20:06
niesamowicie smacznie wygląda:)
teresa18 02.10.2013 18:36
świetny sposob na ruskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat