Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką

Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam w głowie pewną wizję, ale cóż wyszło co wyszło, trochę krzywy, ale pyszny i upieczony prosto od serca, a najważniejsze, że mojej rodzinie smakował. A może Wy przygotujecie taki tort i zaskoczycie nim najbliższych, koniecznie spiszcie recepturę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    50 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • olej

    0.5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    1 szklanka

Krem śmietankowy:

  • śmietana kremowa 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • gorąca woda

    5 łyżki

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznego tortu piernikowego:

Krok 1 - Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką foto

Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Krok 2 - Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką foto

Pieczenie: Ciasto dzielimy na pięć równych części.
Pierniczki: Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy pierniczki, dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ pierniczki urosną. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.

Blaty piernikowe: Pozostałe części ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną (każdą część ciasta osobno ) wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone blaty dokładnie studzimy.

Krok 3 - Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką foto

Krem i przekładanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, powinna być płynna i letnia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy (cukru pudru tak 2-3 łyżki), wsypujemy cynamon i ubijamy, na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek kremu śmietankowego przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Blat piernikowy smarujemy powidłami, na powidła porcja kremu i znów blat piernikowy, tak postępujemy z każdym blatem. Góra tortu ma być bez powideł i kremu.

Krok 4 - Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką foto

Dekoracja: Na wierzchu tortu wyciskamy rozetki z kremu, robimy to według uznania. Jeden pierniczek drobno kruszymy i posypujemy nim rozetki. Pozostałymi pierniczkami dekorujemy tort dociskając je do kremu, krem jest z żelatyną to pierniczki będą się trzymać. Tak wykonany tort wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej noc.

Krok 5 - Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką foto

Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Tort najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy blaty piernikowe zmiękną od kremu i powideł. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 16 cm. Zamiast śmietanki kremówki można ubić dwie śmietany typu ,, Śnieżka'' w około 300 ml zimnego mleka. Tort najlepiej kroić na drugi dzień. Tort można pokroić na około 8 porcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:46
Iza torcik wspaniały i na pewno smaczny ,a recepturę na pewno spiszę.;)

Babeczka35

01.01.2019 18:20
Dziękuję Bożenko i polecam upiec. Zapewniam, że posmakuje :)

bietka

20.12.2018 20:54
Super pyszny, smaczny torcik :)

Babeczka35

01.01.2019 18:20
Dziękuję bardzo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat