Piernikowe serca.......od serca!

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Te pierniczki zapakowane w ozdobny celofan z błyszczącą wstążeczką będą idealnym podarunkiem pod choinkę. Kruche i bardzo pyszne ;)
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    80 dag
  • miód płynny

    45 dag
  • masło 82%

    25 dag
  • cukier puder

    13 dag
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    16 g
  • jajko

    2 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka

Lukier:

  • białka jaj

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 szklanki
  • olejek pomarańczowy

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód, wsypujemy cukier waniliowy, podgrzewamy, gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao wymieszane z cynamonem i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników - masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami.
Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło.
Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie, gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce)

Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto o grubości 0,3-0,5 mm foremką o dowolnym kształcie (ja miałam serca), wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.

Piekarnik nagrzać do 180*C na grzaniu góra/dół, włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia.

Studzić pierniczki na kratce kuchennej.

Lukier królewski:
Białka jaj o temp. pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder - to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu pomarańczy i wymieszać.
Lukier jest gotowy do dekoracji.

Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

Pierniczki polukrować i odstawić aby lukier dobrze zastygł. Gdy lukier jest sztywny można zapakować pierniczki w celofanowe woreczki na prezent lub ułożyć na talerzu i podać na stół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat