Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach
1. Najpierw śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy.
2. Dodajemy przyprawę do piernika i ubijamy.
3. Do masy kruszymy pierniczki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Masę lodową od czasu do czasu mieszamy.
4. Z kolei w między czasie możemy zrobić miseczki do nich.
5. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dajemy do miski. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców.
6. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
7. Kolejno ciasto wstawiamy na 10 minut do lodówki.
8. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy krążki. Blaszkę do pieczenia muffinek odwracamy do góry nogami i na wypuklenia nakładamy krążki ciasta formując miseczki.
9. Wstawiamy do piekarnika około 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ściągamy miseczki i odkładamy do wystygnięcia.
10. Po upływie kilku godzin lody nakładamy do miseczek. Smacznego!