Pierniki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    60 dag
  • mąka pszenna

    60 dag
  • cukier

    70 dag
  • woda

    1 szkl
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • jaja

    5 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • amoniak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z cukru odsypać 400 gr i zrobic karmel, następnie zalaćgo wodą, na to położyc margarynę, dodać przyprawę i resztę cukru ( można dodać też miód) Przesiać mąki, dodać jajai masę karmelową, zagnięść ciasto. Wykrawać pierniki. Piec 15 min w temp. 175 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 03.11.2012 00:42
mniam ;)
fictor123 05.08.2012 16:12
super
Łukasz15 01.03.2012 19:22
pycha
smakowita 09.12.2011 21:18
z mąką żytnią nie piekłam ,fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat