Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.

Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    30 dag
  • mąka tortowa

    4 szklanki
  • jajka

    6 sztuk
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka

Masa budyniowa

  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    około 5 łyżek
  • masło lub margaryna

    25 dag

Polewa czekoladowa

  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • gorąca woda

    odrobina

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4.Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

13.05.2017 21:44
Dziękuję:)

ada.la

16.01.2016 22:03
super pierniczek

Babeczka35

17.11.2015 13:06
Dziękuję:)

Ewa Wojtaszko

17.11.2015 10:28
uwielbiam pierniki ! ten prezentuję się mega apetycznie

Babeczka35

17.11.2015 07:43
Dziękuję i zapraszam:)

Wiktoria29

16.11.2015 22:05
święta coraz bliżej, już się nie mogę doczekać pierników

Ada-Gaba

16.11.2015 21:45
pyszny piernik

cukiereczek

16.11.2015 20:50
zapachniało świętami

jola91

16.11.2015 20:30
Przygarnęłabym chętnie kawałek takiego piernika :D

ania2610

16.11.2015 19:57
Wspaniały, pyszny piernik - już zatęskniłam za tym smakiem!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat