Piernik z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • margaryna

    12,5 dag
  • kakao

    4 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • powidła śliwkowe

    1 słoik 400 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    10 dag zmielonych

krem

  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • jogurt naturalny

    1 szklanka

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
  • polewa czekoladowa

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik z powidłami foto
Mąkę przesiać razem z kakao i przyprawą do piernika, wymieszać z sodą i cukrem
Krok 2 - Piernik z powidłami foto
w drugim naczyniu przy pomocy robota lekko ubić mleko, jajka, powidła i rozpuszczona oraz przestudzoną margarynę.
Krok 3 - Piernik z powidłami foto
Do wymieszanych mokrych składników dodać suche i orzechy, dokładnie wymieszać ( ciasto jest dosyć gęste więc używam do mieszania końcówek do ciasta drożdżowego)
Krok 4 - Piernik z powidłami foto
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Krok 5 - Piernik z powidłami foto
Piec w temp. 180 około 60 minut.
Krok 6 - Piernik z powidłami foto
Krem:
Wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, kiedy masło jest ładnie spienione to dodawać małymi porcjami jogurt i cały czas ucierać ( krem bardzo łatwo się waży więc musimy ostrożnie dodawać jogurt).

Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na trzy placki, dolny posmarować całym kremem jogurtowymi lekko docisnąć, przykryć drugim plackiem który posmarować powidłami i położyć ostatni placek też lekko docisnąć. Polewę rozpuścić i polać nią wierzch przełożonego piernika, odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 31.10.2015 09:13
pyszny pierniczek :)
ben-ka 31.10.2015 08:15
Lubię pierniki za ich korzenny zapach.
Ewa Wojtaszko 31.10.2015 07:33
smaczny piernik,:)
Bernadeta1 30.10.2015 19:08
zapachniało świętami, pycha ciasto
mysza75 30.10.2015 10:35
jakie fajne ciacho do kawy :-)
RenataZ-et 30.10.2015 09:27
prezentacja na szóstkę
Krzysztof15 30.10.2015 09:12
pyszny pierniczek
Krystyna32 30.10.2015 08:37
wygląda pysznie
Babeczka35 30.10.2015 07:00
Super ciasto:)
Iwusia 29.10.2015 23:08
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat