Piernik z orzechami i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    1 szklanka
  • cukier

    pół szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    8 sztuk
  • olej

    5 łyżek
  • orzechy włoskie

    30 dag
  • czekolada

    1 tabliczka
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na bardzo sztywna pianę. Do żółtek dodać cukier i utrzeć to razem. Dodać olej, miód i ciągle ucierać mikserem. Dodać rozrobioną w odrobinie wody sodę. Następnie dodać przyprawę do piernika, i mąkę. Później pomału dodawać po trochu pianę z białek i ucierać na największych obrotach. Orzechy zmielić. Czekoladę pokroić dość grubo. Wszystko wrzucić do miski. Tak przygotowane ciasto dać do wysmarowanej formy keksówki i piec w 180 st. przez 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 23.11.2011 15:33
pyszny :)
iziona 21.11.2011 13:56
Uwielbiam pierniki zwłaszcza takie na miodzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat