Piernik z orzechami

Piernik z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0.5 kg
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    25 łyżki
  • margaryna

    5-10 dag
  • jajko

    5 szt
  • miód

    25 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Piernik z orzechami

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej Prymat oraz 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Prymat i wymieszać. Sporządzić karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masa i dodać 15 dag rozdrobnionych orzechów. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik można przełożyć marmoladą, posmarować wierzch czekoladą lub lukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Oktawia 15.07.2011 19:42
musi być smaczne
Adamorek 15.06.2011 23:56
dobre
berys18 28.03.2011 09:37
smakowite
Babciagramolka 25.12.2010 19:00
Szkoda ze mało go widac na zdjęciu
Sylwia88 10.11.2010 12:52
musze zrobic
bami 07.11.2010 15:11
przypomniały mi się Święta...ehh... pyszny piernik :)
rakow2
rakow2 17.10.2010 15:31
dobra rzecz
Barbara55 14.09.2010 13:54
a to piernik
Wojtek9 29.08.2010 17:29
bardzo dobre
christopher1 21.08.2010 12:58
Dzięki za przepis, brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat