Piernik z masą orzechową

Piernik z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • miód sztuczny

    1 szklana
  • olej

    1 szklanka
  • herbata

    1 szklanka , zimna
  • jajka

    4 sztuki
  • soda oczyszczona

    2 łyzeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

masa orzechowa

  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • mleko

    15 łyżek
  • orzechy włoskie

    zmielone 5 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • rum

    do smaku

oraz

  • powidła śliwkowe

  • czekolada deserowa

  • polewa czekoladowa

  • czekolada

    2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki ,1 łyżeczke sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Dodajemy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody . Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem . Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta. Masa: Masa orzechowa : Cukier,mleko i orzechy zagotować.lekko ostudzic , i do ciepłej masy dodac żółtka,masło i na końcu troche rumu.. ---- Powidła wraz z czekolada deserową przełozyc do garnka i podrzewając wymieszac az składniki sie połącza. Przełozenie: Piernik posmarować cienko gorącymi powidłami wymieszanymi z czekoladą, na to posmarowac ciepłą mase orzechowa i przykryć 2 blatem, który takze podobnie posmarowac , przykryc ostatnim blatem , , Ukdekorować polewą czekoladowa tworząc tzw. esy floresy. , i od razu na polewe zetrzec na tarce troche mlecznej czekolady. Przełożony piernik powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza75

23.11.2015 09:57
zapachniało świętami mniam

Krystyna32

23.11.2015 09:52
bardzo apetyczny

Mniam

23.11.2015 09:48
Też robię taką masę, jest pyszna!

bertpvd

23.11.2015 09:32
pyszny pierniczek :)

IZABELA29

23.11.2015 09:09
idealny na święta

Ewelina1991

23.11.2015 08:31
fajny piernik

Krzysztof15

23.11.2015 06:18
super pierniczek

Ifa

23.11.2015 05:55
Ciekawa masa orzechowa :-)

Marta1986

22.11.2015 23:25
pyszności mniam

misia123410

22.11.2015 23:24
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat