Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masą cappuccino

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1/3 szklanki
powidła śliwkowe 2 czubate łyżki
mleko 1/3 szklanki
masa
śmietana słodka 200 gram
śmietan fix 1 opakowanie
cappuccino 4 łyżki
biały ser 190 gram
cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
jogurt naturalny 5 łyżek
Polewa:
śmietanka słodka 100 ml
czekolada gorzka 100 gram
DODATKOWO:
płatki migdałowe 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Ciasto:

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masą cappuccino

Kroki postępowania

1
Piernik: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodać cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać mleko, olej oraz powidła. Wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać mikserem. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i rozkroić na pół.
Krok 1 - Piernik z masą cappuccino foto
2
Masa: Do miski przelać śmietankę, dodać cukier waniliowy, zagęstnik do śmietany i 2 łyżki cappuccino. Ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Do drugiej miski przełożyć biały ser, dodać resztę cappuccino oraz drugi cukier waniliowy. Mieszać mikserem. Dodać jogurt i utrzeć na gładko. Do utartego ser dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem.
Krok 2 - Piernik z masą cappuccino foto
3
Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek piernika i rozsmarować cały krem. Położyć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki na godzinę.
Krok 3 - Piernik z masą cappuccino foto
4
Polewa: Do miski przelać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać w kąpieli wodnej do roztopienia czekolady. Polewą udekorować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi ( wcześniej przesiekać je nożem). Smacznego!
Krok 4 - Piernik z masą cappuccino foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 05.01.2014 22:50
wygląda przepysznie i świetna forma :)
Milka100 03.01.2014 20:28
pyszne ciacho:)
probofka 29.12.2013 15:41
pyyyyychooooota
elka72 29.12.2013 11:19
Bardzo smakowity piernik :)
Beatris 29.12.2013 10:46
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Ania84 29.12.2013 10:36
super smaczne ciacho
Ola1984 29.12.2013 10:12
Pięknie wygląda to ciacho :)
Patriszja
Patriszja 29.12.2013 09:51
smacznie wygląda :)
monikaT83 29.12.2013 09:48
Bardzo dziękuję:) Ja po raz pierwszy robiłam w taki sposób piernik, ale chciałam go jakoś odmienić ale żeby nie było przy tym dużo pracy i okazało się,że wyszła całkiem pyszna kombinacja smakowa:) Niestety już nic nie zostało bo córcia wczoraj ostatni kawałek zjadła..
pajbek 29.12.2013 09:39
Pyszny :-)
Aga-25 29.12.2013 09:31
wygląda apetycznie
Agnieszka-87-25 29.12.2013 09:22
ciasto rewelacja
Edith85 29.12.2013 09:19
mniam pychotka
Krzysztof15 29.12.2013 09:16
super wyglada
Renata9 29.12.2013 08:37
pyszne ciacho
babajaga1969 29.12.2013 03:44
bardzo smacznie się prezentuje
Agata3 29.12.2013 00:03
Uwielbiam !! :)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 23:34
Aż ślinka mi poleciała, gdy powiększyłem zdjęcie.
SylwiaMagdaSabin 28.12.2013 23:27
Z taką masą nie robiłam jeszcze.
Róża1 28.12.2013 23:02
wspaniałe ciasto!! jak cudnie się prezentuje:-), poproszę o kawałeczek , bo ślinka cieknie:-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak